Vennootschap onder firma

Een vennootschap zonder firma, ook wel een VOF, is een praktisch op te richten bedrijfsvorm voor twee of meer personen. Het enige wat gedaan moet worden om een VOF op te richten, is je onderneming inschrijven bij de Kamer voor Koophandel.
Oprichtingsprocedure
Voordat je als ondernemers naar de Kamer van Koophandel toe gaat, is handig om eerst een vennootschapscontract op te stellen. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig om ervoor te zorgen dat er later geen misverstanden ontstaan. Hierin komt te staan wie de ondernemers zijn en wat hun inbreng is geweest. Ook de aansprakelijkheid wordt erin beschreven. Bij een vof is geen startkapitaal nodig.
Leiding
Bij een vennootschap onde firma kunt u persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor schulden in uw onderneming. In eerste instantie zal de schuldeiser een kijkje komen nemen in de VOF en als blijkt dat daar niet genoeg vermogen beschikbaar is, zal dit uit eigen zak of die van de echtgenoot betaald moeten worden.
Belasting
Bij het oprichten van een VOF krijg je regelmatig te maken met de belastingdienst. Het moment dat je je bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel, wordt deze automatisch ook ingeschreven bij de belastingdienst. Zij bekijken dan welke belastingen passen bij de onderneming. Als ondernemer heb je te maken met veel belastingregeltjes. Bij het inkopen van producten betaal je bijvoorbeeld belasting. Bij het verkopen van een product betaalt de klant belasting. Om het kwartaal kun je de door de onderneming betaalde belastingen declareren (aftrekposten) en moet je de door de klant betaalde belasting af dragen aan de belastingdienst. Als je als restaurant bijvoorbeeld een pasta verkoopt voor tien euro, is niet al het geld voor de onderneming. Die tien euro is 121 procent, terwijl je als bedrijf 100 procent krijgt. De klant heeft namelijk 21 procent belasting betaald. Dit moet dus nog naar de belastingdienst. Uiteindelijk is van die 10 euro 8 euro en 26 cent voor de onderneming en de rest voor de belastingdienst. Verder moet aan het einde van het jaar ook nog belasting betaald worden over de gemaakte winst van de ondernemers, namelijk inkomstenbelasting. In het geval van een VOF kan het zijn dat alle ondernemers een ander bedrag aan belasting betalen. Het is namelijk mogelijk dat de één in een jaar meer winst maakt dan de ander.
Beëindigen
Bij het opheffen van een VOF moet in eerste instantie een bezoekje worden gebracht aan de Kamer van Koophandel. Dit is alleen niet alles. Er komt nog een stuk meer bij kijken. Als een vennoot wilt stoppen, moet eerst een brief naar de medevennoten. Het opzegtermijn is te zichtbaar in het vennootschapscontract. Als deze er niet is wordt verwacht dat er een redelijk termijn wordt aangehouden. Als de medevennoten ook besluiten ermee te kappen, is er geen sprake van een opzegtermijn. Met z'n allen is de VOF dan op te heffen.
Voor en nadelen
Voordelen:
- Je kunt profiteren van de inbreng van andere vennoten.
- Eenvoudig op te richten.
Nadelen:
- Je moet rekening houden met je medevennoten.
- Je kunt privé aansprakelijk gesteld worden bij schulden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb