Naamloze vennootschap

Wat is een nv?

Een naamloze vennootschap is, net als een besloten vennootschap, onderverdeeld in aandelen. Een naamloze vennootschap, ook wel een nv, is een rechtspersooon. Dit wil zeggen dat niet de vennoten (aandeelhouders) verantwoordelijk zijn voor de schulden van de nv, maar de nv zelf. Bij een naamloze vennootschap worden vaak de letters nv vermeld in de naam.

De oprichting

Om een nv te beginnen is een minimaal startkapitaal van 45.000 euro vereist. De oprichtin verloopt via de notaris, die de notariële akte op stelt. In de notariële akte staan de statuten van de onderneming beschreven. De notaris verzorgt tevens de inschrijving van uw nv in het Handelsregister. Zolang de nv nog niet is ingeschreven is de oprichter persoonlijk aansprakelijk. Zoals je ziet verschilt de oprichtingsprocedure van een nv niet zoveel met de oprichtingsprocedure van een bv.

De leiding

Zoals eerder genoemd is de nv een rechtspersoon. Een rechtsperoon is een organisatie die schulden en bezittingen kan hebben. Binnen een nv wordt dagelijks leiding gegeven door de directie. Verder is het zeggenschap verdeelt over alle aandeelhouders. Vaak kent de nv ook een raad van commissrissen, die het werk controleerd van de directie. Wanneer een nv meer de 50 werknemers heeft, is deze verplicht een ondernemingsraad aan te stellen. Een nv is het eigendom van alle aandeelhouders. Elke aandeelhouder heeft dus een stuk van het bedrijf in de vorm van aandelen.

Financiële zaken

Een nv moet belasting betalen over de winst en over producten of diensten die de nv aanschaft. De belasting over de winst bedraagt 20% tot 25% en wordt ook wel de vennootschaps belasting genoemd. Hier onder vindt je een overzicht van de vennootschapsbelasting binnen verschillende landen in de EU. De vennootschapsbelasting ligt in Nederland beduidend lager ten opzichte van landen, zoals België en Frankrijk. Over gekochte producten en diensten betaald de nv BTW. Momenteel is dit 21%. Een beginnende ondernemer schrijft een ondernemersplan, waarmee hij naar de bank kan stappen en daar om een lening kan vragen. Dit ondernemersplan bevat een investeringsplan, een overzicht van vaste en vlottende activa. Hieraan ziet de bank precies hoeveel er geïnvesteerd moet worden. Aan de hand van dit ondernemersplan besluit de bank of zij wel of niet willen investeren. Iedereen kan investeren bij een nv. Dit doet men door aandelen te kopen. Met de aandelen die de nv verkoopt verdienen zij geld. Dit geld kunnen zij gebruiken om hun activiteiten te bekostigen.

Wanneer een aandeelhouder komt te overlijden of om andere redenen zijn aandelen niet meer kan beheren, kunnen zijn aandelen makkelijk overgedragen worden aan een geïnteresseerde.

Het einde

Wanneer een nv ophoudt met bestaan moet de rechtspersoon eerst ontbonden worden. In dit geval is de nv de rechtspersoon. De rechtspersoon kan ontbonden worden door de algemene aandeelhoudersvergadering, omdat zij wettelijk de eigenaren van de nv zijn. Wanneer een nv over geen vermogen meer beschikt houdt de nv op met bestaan na de ontbinding. Wanneer er wel nog een vermogen is moeten eerst allen schulden en uitkeringen afbetaald worden. Dit heet vereffening. Wanneer een nv volledig vereffent is, houdt deze op met bestaan.

Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • Aandelen kunnen makkelijk overgedragen worden.
  • De bestuurders zijn beperkt aansprakelijk, wanneer een nv failliet gaat.

Nadelen:

  • Er is een hoog startkapitaal van 45.000 euro vereist.
  • De vennootschapsbelasting kan erg veel zijn wanneer er weinig wins wordt gemaakt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb