Eenmanszaak

Een eenmanszaak is een bedrijfsvorm waarbij één persoon, de ‘leider’, alle zaken die bij een bedrijf komen kijken op zich neemt. Veruit de meeste beginnende bedrijven kiezen een eenmanszaak als bedrijfsvorm, omdat dit in vergelijking met de vijf andere rechtsvormen erg snel en makkelijk op te richten is. Het enige wat gedaan moet worden, is een bezoekje brengen aan de Kamer van Koophandel en je kunt gelijk beginnen.

Oprichtingsprocedure

Om een bedrijf te beginnen heb je in eerste instantie een idee nodig. Dit idee ga je zo ver mogelijk uitwerken om voor jezelf en voor anderen een goed beeld te schetsen van wat je gaat doen. Nadat je een goed uitgewerkt idee hebt, ga je een ondernemingsplan maken. Hierin geef je informatie over jezelf en over het bedrijf. Je laat zien wat voor onderzoeken je hebt gedaan, hoe je de financiën gaat regelen en om wat voor soort bedrijf het gaat. Dit helpt de ondernemer zelf bij het oprichten van het bedrijf en het geeft eventuele financiers die jouw bedrijf zouden willen helpen een goed beeld. Verder heb je een startkapitaal nodig, want je moet er van uit gaan dat er het eerste jaar of zelfs de eerste jaren niet veel winst gemaakt wordt. Veel beginnende ondernemers kunnen dit niet uit hun eigen zak betalen en moeten lenen of aandeelhouders vinden die een toekomst in het bedrijf zien. Geld lenen bij de bank gaat niet altijd even makkelijk. Een goed ondernemingsplan werkt ook hierbij in je voordeel.

Leiding

Een eenmanszaak bezit geen rechtspersoonlijkheid. Er is één persoon, de eigenaar, die het eigen vermogen heeft ingebracht en verantwoordelijk is voor alle schulden. Hij of zij is aansprakelijk voor alle handelingen van het bedrijf. Het is bij een eenmanszaak van belang dat de eigenaar van alles wat het bedrijf betreft verstand heeft. Hij is namelijk degene die het de werknemers moet aanleren.

Belasting

Bij het oprichten van een eenmanszaak krijg je regelmatig te maken met de belastingdienst. Het moment dat je je bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel, wordt deze automatisch ook ingeschreven bij de belastingdienst. Zij bekijken dan welke belastingen passen bij de onderneming. Volgens velen ben je een ondernemer als je een bedrijf bezit, maar de belastingdienst is het daar niet helemaal mee eens. Als je een eenmanszaak opricht, moet je eerst aan een aantal eisen voldoen voordat de belastingdienst je erkent als ondernemer. Je moet minstens 1225 uur per jaar actief zijn in de onderneming, er moeten voldoende klanten en voldoende omzet zijn. Pas als dit doel gerealiseerd is, kan gebruik gemaakt worden van aftrekposten. Aan de hand van deze posten, hoeft een ondernemer minder belasting te betalen.

Als ondernemer heb je te maken met veel belastingregeltjes. Bij het inkopen van producten betaal je bijvoorbeeld belasting. Bij het verkopen van een product betaalt de klant belasting. Om het kwartaal kun je de door de onderneming betaalde belastingen declareren en moet je de door de klant betaalde belasting af dragen aan de belastingdienst. Als je als restaurant bijvoorbeeld een pasta verkoopt voor tien euro, is niet al het geld voor de onderneming. Die tien euro is 121 procent, terwijl je als bedrijf 100 procent krijgt. De klant heeft namelijk 21 procent belasting betaald. Dit moet dus nog naar de belastingdienst. Uiteindelijk is van die 10 euro 8 euro en 26 cent voor de onderneming en de rest voor de belastingdienst. Verder moet aan het einde van het jaar ook nog belasting betaald worden over de gemaakte winst van de ondernemer, namelijk inkomstenbelasting.

Beëindigen

Bij het opheffen van je eenmanszaak komen een aantal zaken kijken. Alle schulden en de belastingdienst moeten betaald worden en je onderneming moet worden uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Al het geld dat hierna overblijft, is voor de oud-ondernemer.

Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • Het oprichten is erg makkelijk.
  • Er is geen startkapitaal nodig.

Nadelen:

  • Je bent als eigenaar van een eenmanszaak privé aansprakelijk.
  • Het is niet altijd even gemakkelijk om investeerders te vinden.