Besloten vennootschap

 

Een besloten, ofwel een BV, is een rechtsvorm waarbij je als bestuurder in dienst bent van het bedrijf. Het maatschappelijke kapitaal is verdeeld in aandelen op naam. Dit houdt in dat ze onverdraagbaar zijn.

 

Oprichtinsprocedure

Om een BV op te richten moet een notaris ingehuurd worden. Deze stelt de notulen op en vervolgens is de BV klaar om ingeschreven te worden bij  de Kamer van Koophandel. Het startkapitaal lag vroeger op de 18000, maar dit is nu verplaatst naar één eurocent.

Leiding

 Over het algemeen wordt een besloten vennootschap bestuurd door de aandeelhouders. In principe worden de directie niet aansprakelijk gesteld, maar de bv zelf, tenzij de schuld bij de directie gelegd kan worden. Bij het te laat aangeven dat de belastingen niet betaald kunnen worden of door faillisement door onbehoorlijk bestuur bijvoorbeeld.

Belasting

Bij het oprichten van een bv krijg je regelmatig te maken met de belastingdienst. Het moment dat je je bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel, wordt deze automatisch ook ingeschreven bij de belastingdienst. Zij bekijken dan welke belastingen passen bij de onderneming. Als ondernemer heb je te maken met veel belastingregeltjes. Bij het inkopen van producten betaal je bijvoorbeeld belasting. Bij het verkopen van een product betaalt de klant belasting. Om het kwartaal kun je de door de onderneming betaalde belastingen declareren (aftrekposten) en moet je de door de klant betaalde belasting af dragen aan de belastingdienst. Als je als restaurant bijvoorbeeld een pasta verkoopt voor tien euro, is niet al het geld voor de onderneming. Die tien euro is 121 procent, terwijl je als bedrijf 100 procent krijgt. De klant heeft namelijk 21 procent belasting betaald. Dit moet dus nog naar de belastingdienst. Uiteindelijk is van die 10 euro 8 euro en 26 cent voor de onderneming en de rest voor de belastingdienst. Verder moet aan het einde van het jaar ook nog belasting betaald worden over de gemaakte winst van de ondernemers, namelijk inkomstenbelasting. Bij een bv gaat er ook nog geld naar de aandeelhouders. Dit heet dividend. Hierover wordt ook belasting betaald, namelijk dividendbelasting.

Beëindigen

Als een bv opgeheven wordt, worden de aandelen en de bezittingen verkocht. Het bedrijf kan overgenomen worden of worden uitgeschreven.

Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • De winst wordt alleen belast door vennootschapsbelasting van 25%.
  • Privé-vermogen is goed beschermd.

Nadelen:

  • Aandelen staan op naam, dus de verkoop hiervan kan moeilijk gaan.
  • Notaris verplicht bij oprichting.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb